A lázcsillapítás szabályai – minden, amit tudnod kell a hatóanyagokról

Ahogy korábban már említettem, a lázcsillapítás nem minden esetben indokolt.

Azonban, ha mégis cselekedni kell, akkor törekedj arra, hogy a lázat teljes mértékben megszűntesd.

Ez nem fog menni egyik pillanatról a másikra, így már az is hatalmas sikernek számít sokszor, ha már egy fokkal sikerült csökkenteni a beteg lázát.

Ha valakinek nagyon magas a láza, akkor azonnal cselekedni kell, egyaránt adni kell a betegnek lázcsillapítót, emellett pedig be kell vetni a többi lázcsillapításos módszert is, például a hűtőfüdőt, borogatást, stb.

A cél mindenképpen az ebben az esetben, hogy a lázgörcs egyáltalán ne alakuljon ki.

Így alkalmazd a hűtőfürdőt!

Ahhoz, hogy a gyógyszereken kívül más lázcsillapító módszert be tudj vetni, szükséges ismerned a különböző metódusokat ezekhez, hiszen nem mindegy, hogyan alkalmazol például egy hűtőfürdőt.
Ennél a módszernél arra kell figyelni, hogy a víz ugyanolyan hőfokú legyen, mint a betegnek a testhőmérséklete, a vízhez pedig folyamatosan adj hidegebb vizet, amivel a víz hőmérsékletét csökkenteni tudod, ezáltal a testhő is csökken.
Azonban a víz sosem lehet hideg, hiszen azzal pont nem a jó hatást éred el, illetve az is nagyon fontos, hogy ez az egész ne tartson 15 percnél több ideig. 

A vizes borogatás is hasznos lehet

A hűtőfürdő mellett hatásos lehet még a borogatás is.

Ez azt jelenti, hogy egy fürdőlepedőt kell benedvesíteni, kicsit meglengetni a levegőn, hogy langyosabb legyen, majd ezzel kell betakarni a beteget.

Mint ahogy a hűtőfürdőnél, úgy a vizes borogatásnál is törekedj arra, hogy ne legyen túl hideg, mert mint mondtam, azzal csak az ellenkező hatást éred el.

Ha szükséges, a folyamatot ismételd meg néhányszor.

Lázcsillapítók fajtái

Lázcsillapítók fajtái

Lázcsillapító készítmények számos formában léteznek.

A vénás lázcsillapítót kizárólag az egészségügyi dolgozók használhatják a kórházakban, rendelőkben.

Amit Te is be tudsz szerezni az a szájon át beadható lázcsillapító, illetve a kúpformájú, bár ezt leginkább kisgyerekeknél alkalmazzák, ha a gyógyszert szájon át nem tudják bevenni.

Nagyon magas, tehát 40 fok körüli láz esetén ajánlott néhány óránként bevenni egy lázcsillapítót, bár igaz, ebben az esetben mindenképpen orvost kell már hívni, aki viszont akkor elmondja, mi a teendő.

A kúpok egyébként körülbelül ugyanazokat a hatóanyagokat tartalmazzák, mint a szájon át történő beadásra szánt gyógyszerek, de ezekből is van kicsiknek való, amiben viszont nyilvánvalóan a hatóanyagból is kevesebb van.

Leggyakrabban használt gyógyszerek

A két legismertebb hatóanyag lázcsillapítók esetében a paracetamol, vagyis az acetaminofen, a másik pedig az ibuprofen. Az első hatóanyagot tartalmazza például a Panadol, a Rubophen, Dorolamol és még sorolhatnám. 

A második pedig leginkább az Algoflexben, Dolgitben, Nurofen kúpban van, de még számos más készítmény is van, de ezek elég ismertek, azért jegyeztem meg. Ezek a leggyakrabban alkalmazott gyógyszerekben található meg, ezek vény nélkül is kaphatóak. 

Sőt, érdemes azt is tudnod, hogy ezek a készítmények nem csak a lázat csillapítják, hanem a fájdalmat is, ezért is olyan népszerűek. Az acetil-szalicilsav és az ibuprofen kis mértékben még gyulladáscsökkentő hatással is bír. 

Ebben is különbözünk

Ezeknek a tudatában pedig érdemes otthon is tartanod belőlük, hiszen bármikor jól jöhetnek, és ha tartasz belőlük otthon, akkor nem kell a patikába rohangálnod minden alkalommal, ha éppen gond támad.

Lázcsillapítók ezen kívül pezsgőtabletta vagy kapszula formájában is kaphatóak, ezek jó célt szolgálhatnak, főleg akkor, ha esetleg gyermeked van és még nem sikerült kifundálni, pontosan melyik formája az, amelyet a legkönnyebben adni tudod neki, ha lázas lesz.

Általánosságban véve egyébként mondhatjuk azt, hogy a nagyon piciknél a kúp is beválik, nagyobb gyerekek számára inkább a szuszpenzió vagy éppen a pezsgőtabletta lehet a jó megoldás, míg a felnőttek inkább törekednek az egyszerűségre és csak bevesznek egy tablettát vagy kapszulát.

Ezektől függ, hogy ki mit szedhet

Az, hogy ki mennyit vehet be ezekből a készítményekből, az függ az életkortól és a testtömegtől, sőt attól is, hogy mit ajánl az orvos.

Csecsemők és kicsik számára az apracetamolos, illetve ibuprofenes gyermekgyógyszerek a megfelelőek, de 16 éves kor alatt semmiképp ne adj neki olyat, ami acetil-szalicilsavat tartalmaz.

65 év felett pedig leginkább az a jó megoldás, ha paracetamol tartalmú gyógyszert alkalmazunk.

Állapotos nők esetében mindenképpen az orvos véleményét kell kikérni ilyen esetben, ő pontos tájékoztatást tud adni arról, mikor mit érdemes bevennie a terhes hölgyeknek.

Plusz tipp: acetil-szalicilsavat vagy esetleg ibuprofent tartalmazó gyógyszereket evés után kell bevenni, viszont amiben paracetamol van, az nem étkezéshez kötött.

Mellékhatások, amik veszélyesek lehetnek. Az ibuprofen és acetil-szalicilsav legáltalánosabb mellékhatása a gyomorirritáció. Akinek fekélye van, esetleg refluxos, az mindenképpen egyeztessen az orvosával, hogy láz esetén mi a teendője, ugyanis kialakulhat náluk komolyabb betegség is, mint például a gyomor- és nyombélfekély.

Ha valaki nagydózisban szedi az acetil-szalicilsavat, annál akár vesekárosodás léphet fel. Akkor is oda kell figyelni, ha valaki véralvadásgátlót szed, abban az esetben kerülni kell az előbb említett hatóanyagot, mert belső vérzést okozhat, inkább használjon az illető paracetamol tartalmú gyógyszereket.